Hologramy i najkeljki na legitymację studencką

Okopowe

Okopowe

Post by relatedRelated post

Wszystkie okopowe charakteryzuje duża zawartość wody, co uniemożliwia przechowywanie ich w stanie świeżym bez strat. Ich substancja organiczna składa się głównie z łatwo strawnych węglowodanów, niedużej ilości włókna i związków azotowych, w tym często prawie w 50% ze związków azotowych niebiałkowych. Okopowe są ubogie w związki mineralne, zwłaszcza w wapń, sód i fosfor, natomiast dość dużo zawierają potasu. Niektóre są bogate w witaminy, np. czerwona marchew ? w karoten, a ziemniaki ? w witaminę C i witaminy grupy B. Dzięki dużej zawartości węglowodanów okopowe są paszą wybitnie łatwo strawną i dietetyczną. Po ich wysuszeniu uzyskuje się wysokoenergetyczne pasze treściwe, które wchodzą w skład mieszanek przemysłowych, zastępując częściowo zboże. Ziemniaki są paszą najlepiej wykorzystywaną przez trzodę chlewną. Skarmianie ich bydłem, które gorzej je wykorzystuje niż trzoda, nie zawsze jest uzasadnione. Dawki ziemniaków dla krów mlecznych mogą wynosić do 15 kg, dla tuczników do 6 kg, dla loch do 10 kg, dla koni do 15 kg, dla owiec do 2 kg dziennie. W tuczu trzody chlewnej największe znaczenie mają ziemniaki parowane lub po uparowaniu i zakiszone, ponieważ skrobia ziemniaczana, w przeciwieństwie do zbożowej, bez ogrzania jest słabo trawiona przez enzymy przewodu pokarmowego. Z tego względu ziemniaki przeznaczone dla drobiu, świń, a nawet dla koni należy parować.

About