Hologramy i najkeljki na legitymację studencką

Miesnosc

Miesnosc

Post by relatedRelated post

Mięsny kierunek użytkowania reprezentują zwierzęta wykazujące skłonność do szybkiego wzrostu tkanki mięśniowej i tłuszczowej; charakteryzują się z reguły wczesnym dojrzewaniem i dużą zdolnością do wykorzystywania pasz treściwych. Trwające od pokoleń doskonalenie cech mięsnych spowodowało zróżnicowanie budowy, a nawet funkcji niektórych ich narządów; nastąpiła zmiana w budowie dołka przysadki mózgowej, słabszy rozwój średniego płata przysadki mózgowej, obniżyło się wydzielanie gruczołów płciowych, nastąpił przerost tkanki mięśniowej i tłuszczowej, a także utrwaliła się u większości ras niska, lecz szeroka budowa tułowia. Hodowanie takich zwierząt jest jednak uzasadnione koniecznością pokrycia zapotrzebowania ludzi na mięso, które jest produktem zawierającym pełnowartościowe białko, czyli wszystkie aminokwasy egzogeniczne (nie syntetyzowane w organizmie człowieka), niezbędne dla jego normalnego fizycznego i psychicznego rozwoju. Zaletą mięsa jest stosunkowa łatwość je-go konserwowania, umożliwiająca długotrwałe przechowywanie i transportowanie na duże nawet odległości. Niepokaźne ilości mięsa zaspakajają całodzienne zapotrzebowanie człowieka na białko. Poza tym mięso jest źródłem witamin A, B1, B2, D, kwasu nikotynowego, a tłuszcz ? witamin A, D, E, K.

About